Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening
hoekje-verlegen.png

Verlegen


De blik van een ander kan een ongemakkelijk gevoel geven. Je voelt je bekeken en weet je geen houding te geven: je wordt verlegen. Meestal ben je je ervan bewust dat je verlegen wordt. Als je dan gaat blozen van schaamte, wordt de situatie nog vervelender. Ze zien niet alleen dat je verlegen bent, maar ook dat je bloost! Je bent nu zo erg zichtbaar dat het nog ongemakkelijker gaat voelen. Gaandeweg wordt dit gevoel zo sterk dat je het liefst door de grond zou willen zakken! Je wilt van de aardbodem verdwijnen.


Verlegenheid ontstaat, net als schaamte, vanuit ons bewustzijn: we zien onszelf, we zien dat de ander ons ziet we zien dat de ander ziet dat wij zien dat deze ons ziet We voelen ons erg ongemakkelijk!


Onder de blik van de ander zitten we gevangen in een verlammend bewustzijn. We zien geen enkele uitweg. Om uit deze gevangenschap te ontsnappen is het nodig om actief te worden in het contact met de ander. Er zijn talloze uitwegen. Een heel directe maar kwetsbare uitweg is om tegen de ander te zeggen: "Ik word verlegen als je naar me kijkt".


© Jan Philip Wieringa, 30 oktober 2007
^