Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening

hoekje_contact.png

Contact

 

Als twee mensen samen zijn is er contact. Ze kunnen onmogelijk geen contact hebben. Het vermijden van contact is ook een vorm van contact. Je laat de ander namelijk merken geen contact te willen. Meestal bedoelen we met contact een uitwisseling met wederzijds instemmen: we hebben een gesprek, we gaan uit of we sporten samen. Contact is onze levensader.

 

"We leggen nieuwe contacten" en "We nemen nog wel contact op"

 

De een is bijdehand en weet een ander op een enthousiaste en innemende manier gemakkelijk tot contact te bewegen. Een ander is minder sociaal ingesteld of verlegen van aard en zal hier grote moeite mee hebben. Toch kan het zijn dat de eerste alleen veel oppervlakkige kennissen heeft en de tweede een paar diepgaande vriendschappen.

 

De aard en diepgang van een contact hangt altijd af van de wisselwerking. Je kunt geen diepgaand gesprek hebben met iemand die alleen in clichés praat. Je kunt niet lekker ouwehoeren met iemand die overal serieus op ingaat. Zoenen met iemand die niet wil, is geen vrijpartij maar een verkrachting. In contact zijn we wederzijds afhankelijk van de reactie van de ander. Hoe sociaal vaardig we ook zijn, we kunnen het nooit alleen bepalen: we kunnen het niet maken.


© Jan Philip Wieringa, 25 september 2007

^