Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening

Op school leer je een heleboel handige vaardigheden die je de rest van je leven kunt gebruiken. Deze set is echter niet compleet en kan worden uitgebreid met facetten die je heel goed van pas kunnen komen tijdens je studie. In deze blog vind je een drietal extra vaardigheden die je zelf kunt oefenen en die je een stap verder kunnen helpen.

 

1. Maak je eigen doel

Over het algemeen zijn we gericht op het halen van goede cijfers. Je kent het vast wel, dat je vlak voor een tentamen keihard aan het blokken bent en dan na het tentamen al vrij snel vergeten bent wat je nu eigenlijk geleerd hebt. Dit is niet alleen saai, het slaat ook de plank mis van waarom je deze opleiding bent gaan doen. Maak daarom, naast het halen van de benodigde cijfers, ook je eigen doel. Waarom doe je deze opleiding? Wat wil je er later mee doen? Door dit in je achterhoofd te houden kun je veel gerichter studeren en het veel relevanter maken voor jezelf. Probeer steeds voor jezelf te bedenken wat je eigenlijk van dit vak wilt leren en hoe je de kennis later kunt gaan gebruiken. Het kan helpen om deze doelen op te schrijven of er een plaatje van te maken, zodat je er steeds weer aan wordt herinnerd.

 

2. Wees creatief

Creativiteit kun je leren, echt waar. En dan bedoel ik niet schilderen of muziek maken, maar creatief nadenken. De dingen vanuit andere hoeken bekijken en nieuwe opties uitproberen. In je studie kun je dit heel mooi toepassen. Moet je bijvoorbeeld een essay schrijven? Bedenk dan of je het ook voor iets anders, zoals een krant, zou kunnen gebruiken. Wil je weten hoe het werkveld eruitziet? Neem contact op met mensen die het werk al doen en nodig ze uit voor een kopje koffie om alles erover te vragen. Val tijdens colleges niet in slaap, maar schrijf mee en bedenk je wat de leraar/lerares je eigenlijk duidelijk probeert te maken. Je kunt zelf vast nog wel meer manieren bedenken om je studie op een leuke manier aan te pakken.

 

3. Geef niet op

Doorzettingsvermogen is een derde vaardigheid die niet alleen tijdens je studie, maar ook later goed van pas komt. Geef niet op als je al voor de derde keer het Statistiek tentamen niet gehaald hebt, maar bedenk je wat je hiervan kunt leren. Wat heb je fout gedaan en welke stof begrijp je dus nog niet goed? Zoek hulp als je dit niet alleen lukt. Er is niks mis mee om bijles te nemen of een andere professional in te schakelen als je vastzit. Als je deze opleiding echt wil doen, dan is het overwinnen van de obstakels het dubbel en dwars waard.

 

Weet je zelf nog een aantal andere vaardigheden die je tijdens je studie kunnen helpen?

 

© Dea Boom, 14 april 2016

^