Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening

Studeren kan soms eenzaam zijn. Zeker wanneer je een massa studie doet, zoals psychologie of sociologie, kan het moeilijk zijn om met nieuwe medestudenten in aanraking te komen. Je oude vrienden van school zijn allemaal naar een andere stad gegaan, elk college zit je weer naast iemand anders en in je studentenkamer is ook niet veel te beleven. Gelukkig zijn er een heleboel manieren om onder de mensen te komen en nieuwe, waardevolle vriendschappen aan te gaan.

 

De meest voor de hand liggende manier is je aansluiten bij een studentenvereniging. Er worden vaak wekelijks evenementen georganiseerd en je hebt een vast clubje waar je veel mee optrekt. Er zijn veel verschillende soorten verenigingen te vinden, zodat er altijd wel eentje bij jou past. Houd er wel rekening mee dat een studentenvereniging best wat tijd kan kosten en er soms verplichte bijeenkomsten zijn.

 

Een andere manier om meer mensen te ontmoeten is door te gaan sporten, wat nog gezond is ook. Als je een teamsport kiest, zoals hockey of volleybal, dan merk je al gauw dat je een hecht verband met je teamgenoten gaat voelen. En na een wedstrijd is het altijd gezellig in de kantine. Ook dansen is een uitstekende manier om gemakkelijk meer mensen te ontmoeten. Het is bij uitstek een sport die sociaal is ingesteld. Je bent hoe dan ook samen met mensen die dezelfde interesse delen als jij en je voelt je lekkerder na het sporten. Dat zijn twee pluspunten in één!

Het oude en vertrouwde stappen is natuurlijk ook een manier om met anderen in contact te komen. De sfeer zit er tijdens het uitgaan vaak goed in en voor je het weet heb je een nieuwe vriend(in) gemaakt. Let er wel op dat je niet ál te dronken wordt, zodat je je naderhand de avond nog kunt herinneren.

 

Als laatste tip is het een goed idee om een nieuwe hobby uit te proberen. Er zijn een heleboel kleine verenigingen te vinden die van alles aanbieden. Zo kun je bijvoorbeeld samen schilderen, een nieuwe taal leren, op zoek gaan naar een literaire vereniging, lezingen bijwonen en nog veel meer. Hier geldt ook het voordeel dat je met anderen samen bent die dezelfde interesse delen. Zo is het een stuk gemakkelijker om met een vreemde een praatje aan te knopen en nieuwe contacten te leggen.

 

Eigenlijk komt het hierop neer: Ontdek wat je leuk vindt en ga ermee de wereld in. Leer anderen kennen en sluit nieuwe vriendschappen. Studeren is dan ineens helemaal niet zo eenzaam meer.

 

© Dea Boom, 18 februari 2016

^