Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening

Het schooljaar is alweer bijna voor de helft voorbij. Tijd om je klaar te stomen voor de tweede helft. Wellicht dat je stage gaat lopen of gewoon door zal studeren. In dit laatste geval kan het zijn dat er niks aan de hand is en dat je het vertrouwen hebt dat je de tweede helft ook zal halen. Het kan echter ook zijn dat je met de handen in het haar zit en paniekerig naar alle aankomende tentamens zit te kijken. In dat geval kunnen deze 'effectief studeren' tips je wat rust en goede moed geven om het studiejaar af te maken.

 

Begin op tijd
Het klinkt als een open deur, maar het zal je verbazen hoe weinig studenten zich aan deze uiterst handige tip houden. Wanneer je op tijd begint met studeren, beklijft de stof veel beter, heb je minder stress en heb je tijdens de tentamens de rustigste periode van het jaar. Wanneer kun je dan het beste beginnen? We raden je aan om meteen de eerste week van een nieuwe periode te gebruiken om je te oriënteren en om voor de rest van de weken een indeling te maken welke stof je in welke week wilt gaan doen. Houd hierbij rekening met een herhaalperiode voor de tentamens.

 

Maak een goede studieruimte
Ga eens bij jezelf na waar je het beste studeert. Is dat bijvoorbeeld op je kamer, in een bibliotheek of in een ruimte op school? Door ervoor te zorgen dat je een studieruimte hebt die goed voor je werkt, kun je veel effectiever aan de slag gaan. Na een tijdje zal je deze ruimte ook met studeren gaan associëren en gemakkelijker aan het werk kunnen gaan. Vraag jezelf af hoeveel mensen je om je heen kunt hebben, of je je mobiel aan moet hebben staan, of je wilt werken met achtergrondmuziek of juist niet, enzovoort. Maak een studieruimte waar je echt wat aan hebt en je zult er profijt van blijven hebben.

 

Zet creatieve middelen in
Je kunt passief een studieboek gaan lezen, maar vaak heeft dat weinig zin. Probeer van elk studiemateriaal een goede samenvatting te maken. Deze kun je gewoon opschrijven, maar je kunt ook wat creatiever zijn en daarmee andere delen van je hersenen aanspreken. Hierdoor onthoud je de stof beter. Maak bijvoorbeeld een tijdlijn met alle gebeurtenissen die je moet onthouden of zet een mindmap in elkaar die met verschillende kleuren aangeeft waar een hoofdstuk over gaat. Je kunt ook al pratende de stof voor jezelf opsommen en zo je auditieve geheugen aanspreken. Wees creatief en maak het studeren een stuk leuker.

 

Herhalen, herhalen, herhalen
Door regelmatig te herhalen onthoud je de stof stukken beter. Herhaal daarom na elk college even wat er gezegd is en maak een kleine samenvatting. Hiernaast is het slim om na elke dag te herhalen wat je die dag hebt geleerd en ook om dit na elke week te doen. Probeer het maar eens uit, je zult merken dat de stof een stuk beter blijft hangen.

 

Ga naar buiten
Als we lang achter elkaar zitten, zakt onze concentratie op een gegeven moment weg. We kunnen nu eenmaal niet uren gericht blijven studeren. Ga daarom regelmatig even naar buiten. Maak bijvoorbeeld na elke 50 minuten studeren een wandelingetje van tien minuten. Je zult merken dat je concentratie een stuk sterker wordt en dat door de beweging je bloed weer goed gaat stromen. Je creativiteit en concentratie gaan stukken omhoog op deze manier. Daarnaast is het ook gewoon een fijn gevoel om even de benen te strekken.

 

Probeer al deze ‘effectief studeren’ tips eens uit en ontdek wat voor jou wel en niet werkt. Deel je ervaringen met je medestudenten en help elkaar om ook deze tweede helft van het studiejaar goed te voltooien.

 

© Dea Boom, 14 januari 2016

^