Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening

Ken je dat? Dat je aan het einde van je geld nog een stuk maand over hebt? Als student heb je het niet makkelijk. Je komt in een nieuwe wereld terecht, gaat op jezelf wonen, moet allerlei dingen leren en dat ook nog financieel bijhouden. Geen wonder dat je niet altijd goed uitkomt met het financiële plaatje. Je kunt echter met een paar simpele trucs al een hele hoop besparen op je maandelijkse uitgaven. Hoe? Ontdek handige bespaartips voor studenten.

 

Wanneer je hard werkt/studeert heb je voedsel nodig, goed voedsel. Dit hoeft echter helemaal niet duur te zijn. Kook bijvoorbeeld samen met huisgenootjes of vrienden. Je bent gezamenlijk vaak goedkoper uit dan wanneer je in je eentje kookt. Ontdek hiernaast de Lidl en de Aldi. Deze winkels bieden zeer goede producten voor een vaak veel goedkopere prijs. Zorg dat je de aanbiedingen van de verschillende winkels in de gaten houdt. Hiermee kun je grotere inkopen doen en op de langere termijn veel besparen. En vergeet niet aan je ouders te vragen of je af en toe bij hen kunt eten, dat scheelt ook een hele hoop.

 

Ben je net in een nieuwe kamer getrokken? Dan heb je vast een paar nieuwe meubels nodig. Die hoef je echter helemaal niet bij dure winkels te kopen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij kringloopwinkels zoals Mamamini. Hier zijn vaak mooie tafels, stoelen en kasten te koop die lang meegaan en maar een paar euro kosten. Laat ook je kapotte spullen en kleding eerst repareren voordat je meteen nieuwe producten gaat kopen. Hiermee kun je echt veel besparen.

 

Zodra het vakantie is wil je wellicht een weekendje of weekje weg. Ook dit hoeft niet duur te zijn. Ga niet naar een reisbureau, maar struin zelf het internet af naar mooie last-minutes of aanbiedingen van het moment. Er zijn ook veel nieuwsbrieven waarmee je de kortingen gewoon in je mailbox te zien krijgt. Vakanties worden regelmatig geveild en zo kun je een luxe vakantie voor een klein prijsje scoren. Zorg er ook voor dat je hotelovernachtingen altijd direct bij het hotel boekt en doe dit los van het boeken van je reis, dat scheelt vaak een heleboel.

 

Een andere goede manier om te besparen is door buiten het seizoen om inkopen te doen. Koop je winterjas in de zomer, de kerstspullen vlak na kerst en de zomerjurkjes in de winter. Op deze manier kun je een heleboel mooie aanbiedingen meepakken en er komend seizoen leuk uitzien. Heb je moeite met sparen? Zet dan een grote spaarpot in je kamer en doe steeds al het kleingeld onder de euro hierin. Ongemerkt spaar je zo wel honderd euro per jaar. Doe hiernaast slim belastingaangifte door je collegegeld af te trekken en vraag zorgtoeslag aan.

 

Welke bespaartips pas jij al toe? Ken je er zelf nog meer?

 

© Dea Boom, 5 november 2015

^