Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening

Begin jij straks met je allereerste studiejaar? Dan is deze blog speciaal voor jou geschreven. Als eerstejaarsstudent heb je het namelijk niet gemakkelijk. Je moet wennen aan een geheel nieuw schoolsysteem, je gaat wellicht op jezelf wonen en/of verhuizen naar een andere stad, je ontmoet allemaal nieuwe mensen, je verantwoordelijkheden nemen ineens toe, enzovoort. Om je hier een handje bij te helpen kun je de tips volgen die in deze blog staan beschreven. Zo maak je van je eerste studiejaar meteen een goede ervaring.

 

Tip 1: Vraag hulp
We hebben de neiging om studeren nog al eens te onderschatten. Heb je de middelbare school bijvoorbeeld redelijk gemakkelijk door kunnen fietsen? Dan zal studeren je nog wel eens tegen kunnen vallen. Afhankelijk van het soort onderwijs dat je volgt, zul je merken dat je nu veel meer stof voor de kiezen krijgt en dat je dit voornamelijk zelf allemaal mag gaan uitvogelen. Het heeft tijd nodig om te wennen aan dit nieuwe schoolsysteem, dus geef jezelf die ruimte. De meeste opleidingen bieden in het eerste jaar mentorgroepjes aan om je hierbij te helpen. Maak hier gebruik van en vraag hulp als je het niet meer ziet zitten. Het is misschien even wennen, maar als je het eenmaal te pakken hebt, sta je sterk voor de rest van je opleiding.

 

Tip 2: Zorg voor een goede woonplek
Veel studenten gaan in hun eerste jaar op zichzelf wonen. Dit is erg spannend en kan heel leuk zijn. Het is wel belangrijk dat je alleen op kamers gaat in een huis waar je je ook echt op je gemak voelt. Wees daarbij kritisch als het gaat om huisgenootjes en de manier waarop ze met elkaar omgaan. Je studieleven wordt een stuk aangenamer als je een woonomgeving hebt die je bevalt en waar je kunt ontspannen en plezier kunt maken.

 

Tip 3: Doe mee
Je sociale leven zal ook veranderen. Op de middelbare school zie je bijna elke dag hetzelfde groepje mensen en dat maakt het gemakkelijk om goede vrienden te maken. Tijdens een studie is dit vaak een stuk moeilijker. Een goede manier om dit op te lossen is door vooral veel mee te doen met leuke activiteiten en bijeenkomsten. Schrijf je bijvoorbeeld in voor de studievereniging of meld je aan bij een studentenvereniging. In de stad zijn vaak heel veel leuke evenementen waar je aan mee kunt doen. Sluit je op Facebook aan bij een pagina van studiegenootjes en spreek samen af. Door actief mee te doen kun je je sociale leven een flinke oppepper geven.

 

Tip 4: Maak gebruik van je ouders
Als je goed contact met je ouders hebt, is het heel normaal om als student goed gebruik van ze te maken. Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat je van de een op de andere dag weet hoe je de was moet doen of hoe je moet koken bijvoorbeeld. Schroom daarom niet om je ouders in te schakelen als de pasta is aangebrand of wanneer je een lekke band hebt. Ga ook gezellig bij ze op bezoek wanneer je tijd hebt. Dat is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor hen. Zij vinden het stiekem wel moeilijk om hun kind het huis uit te zien gaan.

 

Tip 5: Volg een cursus
Er zijn vanuit de opleiding of andere instanties veel cursussen die je kunt doen om bijvoorbeeld goed te leren studeren of om te gaan met faalangst. Door zo’n cursus te volgen kun je handvatten krijgen waarmee je veel beter door je studietijd heen kunt komen. Dit is niet alleen hartstikke handig, je hebt er na je studietijd ook nog steeds wat aan. Informeer bij je decaan of begeleider naar de mogelijkheden en grijp je kans om meteen goed je eerste jaar te beginnen.

 

© Dea Boom, 13 juli 2015

^