Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening

“Ruim je kamer nu eens op!” “Kun je nou nooit eens op tijd komen?” “Wil je alsjeblieft het aanrecht schoon achterlaten als je het gebruikt hebt?”
Komen dit soort zinnen je bekend voor? Het zijn allemaal pogingen om een ander iets te laten doen wat jij graag wilt. Er zit vaak veel irritatie onder dit soort uitspraken en ze laten zien dat het je nog niet gelukt is om de ander te overtuigen van datgene wat jij belangrijk vindt. Hoe moet je het dan wel doen? Hoe kun je de ander nu eindelijk eens laten doen wat jij wilt?

 

Onze invloed op andere mensen hebben we voor het grootste deel zelf in de hand. We staan vaak niet stil bij de impact die we op anderen hebben en hoe we dit kunnen inzetten voor verandering. Ga maar eens bij jezelf na: Hoe gedraag en voel je je bij je familie? Hoe bij je beste vriend(in)? En hoe bij je collega’s/studiegenootjes? Waarschijnlijk doe je net even anders in al deze situaties. Dit komt onder andere door de omgeving, maar ook door de invloed die jij en de ander(en) op elkaar hebben.

 

Probeer je nu eens iemand voor de geest te halen bij wie het contact niet zo soepel loopt. Dit kan iemand zijn aan wie je je irriteert of van wie je al tijden probeert iets gedaan te krijgen, maar wat niet lukt. Hoe ga je met deze persoon om? Wat voel je als je bij die ander bent? Zet eens op papier wat je allemaal al geprobeerd hebt om verandering bij die ander teweeg te brengen. De kans is groot dat dit veel dezelfde soort pogingen zijn in een net even ander jasje en die dus blijkbaar niet werken. Wat kun je dan wel doen?

 

Draai het eens om. Wat zou het compleet tegenovergestelde kunnen zijn van hoe je tot nu toe met iemand bent omgegaan? Stel dat je een collega hebt die nooit haar spullen opruimt als ze iets gemeenschappelijks heeft gebruikt. Je hebt haar gevraagd of ze het op wil ruimen, je hebt haar dringend verzocht dit te doen, je hebt een briefje bij haar achtergelaten met een herinnering erop en ga zo maar door. Wat is het tegenovergestelde hiervan? Juist, haar met rust laten en bijvoorbeeld een compliment geven. Hiermee haal je de angel uit jullie contact en leun je juist achterover in plaats van er steeds bovenop te zitten. De kans is groot dat dit een echte verandering teweegbrengt.

 

We hebben meer invloed op anderen dan we denken en door ons daarvan bewust te worden en andere opties uit te proberen, kunnen we zorgen dat er iets anders gebeurt. Ruzies en ergernissen kunnen uit de weg worden geruimd door bij jezelf te rade gaan wat je tot nu toe hebt gedaan en iets geheel anders uit te proberen. Hoe kun je de ander eindelijk laten doen wat jij wilt? Simpel, door jezelf flexibel aan te passen aan de situatie en je eigen invloed te ontdekken.

 

© Dea Boom, 6 juni 2016

^