Praktijk Hoek Melkweg - Studentenhulpverlening

Je studententijd bestaat niet alleen maar uit studeren en colleges. Het is ook een tijd van feestjes, nieuwe contacten opdoen en natuurlijk: daten. Dit laatste is echter niet altijd even gemakkelijk. Hoe vraag je bijvoorbeeld iemand mee uit? Wat ga je doen en wat moet je vooral laten? Ontdek alles wat je wel en niet moet doen op een eerste date.

 

Laten we eens beginnen met het überhaupt krijgen van een date. Hoe vraag je iemand mee? Het kan natuurlijk zo simpel zijn als: Heb je zin om een kopje koffie te gaan drinken morgen? Als de ander ook in jou geïnteresseerd is, zal de kans groot zijn dat je een bevestigend antwoord krijgt. Maak duidelijk dat het je om een date gaat en niet een vriendschappelijk uitje, anders kunnen er snel misverstanden ontstaan. Je kunt ook tijdens een gesprek erachter komen dat de ander altijd al eens naar een bepaald restaurant heeft willen gaan en daarop inspringen door diegene daarvoor uit te nodigen. Het is misschien eng om te doen, maar ga er gewoon voor. In het ergste geval weet je dat de ander niet geïnteresseerd is en dan kun je je energie ergens anders in steken. En als diegene jou wel leuk vindt, mag je deze kans niet aan je voorbij laten gaan.

 

Goed, jullie gaan op date. En nu? De eerste vraag is natuurlijk wat jullie gaan doen. Het is slim om iets uit te kiezen waarbij je elkaar kunt leren kennen. Een bioscoopje pakken is leuk, maar geeft weinig mogelijkheid om te kletsen. Wat je wel kunt doen zijn dingen als: een drankje in de stad doen, uit eten gaan, in een mooi natuurgebied wandelen, uit dansen gaan, bowlen, enzovoort. Kies iets uit waarbij je allebei een leuke ervaring kunt hebben en meer van elkaar te weten kunt komen. Zijn jullie beiden avontuurlijk? Ga iets actiefs doen. Houden jullie van romantiek? Steek kaarsjes aan. Door samen iets spannends te beleven ga je elkaar leuker vinden. Je associeert namelijk het spannende gevoel van de gebeurtenis vervolgens met de ander. Doe iets wat bij jullie beiden past en ontdek of er een tweede date in zit.

 

En wat moet je nu vooral niet doen? Ten eerste iets saais of iets wat teveel afleidt. Hiernaast denken sommigen dat je je op een eerste date zo goed mogelijk voor moet doen en de ander moet imponeren. Doe het niet, dat leidt altijd tot teleurstelling. Het is de bedoeling dat jullie elkaar leren kennen zoals jullie zijn en ontdekken of jullie bij elkaar passen. Als de ander geschikt voor je is, dan zal het contact vanzelf soepel gaan en voel je ook niet de behoefte om je beter voor te doen dan je bent. Het is ook een slecht idee om onverzorgd op te komen dagen. Je hoeft echt niet strak in pak of helemaal opgedoft te verschijnen, maar simpele dingen als een lekker geurtje op doen en je haar kammen is toch echt wel nodig.

 

Hopelijk heb je met deze tips wat extra moed vergaard om die leuke andere mee uit te vragen. Gewoon doen, het zou immers zonde zijn om de liefde van je leven aan je voorbij te laten gaan. En wie weet heb je wel de avond van je leven!

 

© Dea Boom, 7 december 2015

^